logo advocatenkantoor Kuijken
Neem vrijblijvend contact op:
Bel ons: 040 20 40 500
Mail ons: info@kuijkenadvocaten.nl
Extra miljarden voor MKB, maar helaas niet voor de kleintjes

Nederlandse pensioenfondsen, verzekeraars en banken investeren de komende drie jaar 2 miljard euro extra in het MKB en middelgrote ondernemingen. Om dit mogelijk te maken, heeft de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) twee fondsen opgericht. De eerste kredieten worden naar verwachting deze zomer verstrekt via, bij aanvang in elk geval, ABN AMRO, ING en Rabobank. Hoeveel kun je lenen?

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) ondersteunt het initiatief van institutionele beleggers en stelt garanties beschikbaar. NLII is vorig jaar mei opgericht door dertien pensioenfondsen, pensioenuitvoeringsorganisaties en verzekeraars. Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars hebben in totaal een vermogen van ongeveer 1.400 miljard euro.

Aanvullende financiering
De laatste jaren is er veelvuldig geklaagd door ondernemers dat het lastig tot onmogelijk is om een krediet bij de bank te krijgen, vooral als je weinig eigen vermogen hebt. De opgerichte fondsen moeten dit makkelijker maken. De fondsbeheerders en de banken maken later bekend vanaf wanneer precies en de manier waarop ondernemers een beroep kunnen doen op de fondsen.

Al ruim miljard euro toegezegd
De fondsen die NLII heeft opgericht, zijn het Achtergestelde Leningen Fonds (ALF) en het Bedrijfsleningen Fonds (BLF). Kredieten zijn bedoeld voor aanvullende financieringscapaciteit voor zowel MKB als middelgrote ondernemingen in Nederland. Naar verwachting komt er de komende drie jaar twee miljard euro beschikbaar. Pensioenfondsen en verzekeraars hebben reeds meer dan de helft van de fondsen toegezegd.

Duurzame energie
NLII CEO Loek Sibbing: “Dit zijn de eerste twee fondsen van NLII. In de toekomst verwacht NLII naast ondernemingsfinanciering ook proposities te introduceren op het gebied van bijvoorbeeld duurzame energie, verduurzaming van woningen, infrastructuur en scholen.”

Meer banen
Minister van Economische Zaken Henk Kamp is blij met de extra investeringen: “Ondernemers kunnen eerder de benodigde financiering aantrekken om te investeren in nieuwe producten en dienstverlening. Dat leidt tot banen en hogere economische groei.”

ALF
Het ALF verstrekt achtergestelde leningen aan MKB-ondernemers met gezonde groei- en winstvooruitzichten die op basis van hun balanspositie niet of slechts ten dele in aanmerking komen voor bancair krediet zonder achtergestelde lening. Het fonds legt in evenredigheid met de bank bij.

Minimaal 300.000 euro
Beoogde fondsomvang bedraagt bij de start ongeveer 300 miljoen euro. De omvang van de te verstrekken achtergestelde leningen bedraagt minimaal 150.000 euro en maximaal 5.000.000 euro. Aangezien de bank evenredig krediet verleent is het minimum bedrag 300.000 euro. Maximaal 10 miljoen.

BLF
Het BLF (voorheen bekend onder de werknaam NL Ondernemingsfonds) neemt deel in leningen die banken, onder reguliere voorwaarden, willen verstrekken aan gezonde ondernemingen met goede business plannen maar die niet kunnen verstrekken omdat ze bijvoorbeeld al teveel financiering hebben uitstaan op de onderneming of in de sector waarin de onderneming actief is.

Beoogde fondsomvang bedraagt bij de start ongeveer 500 miljoen euro met doorgroei naar 1 miljard. Banken en fondsen investeren een evenredig deel. De omvang van de te verstrekken lening bedraagt daarmee (bank en fonds gezamenlijk) minimaal tien miljoen euro en maximaal 50 miljoen euro.

Kleine ondernemers niet
Uit de minimumbedragen die door NLII worden gehanteerd volgt automatisch dat kleine ondernemers die een krediet van minder dan 300.000 nodig hebben, geen beroep kunnen doen op deze fondsen. Als ondernemers tevergeefs aankloppen bij de banken voor krediet, dan moeten zij op zoek naar alternatieve financieringen.

 

Vrijblijvend telefonisch advies

Voor informatie over deze nieuwsbrief en voor alle juridische vragen kunt u gratis en vrijblijvend bellen elke dag van 15.00 tot 16.00 uur op telefoonnummer 040-2044445 of uw vragen stellen via het contactformulier.