logo advocatenkantoor Kuijken
Neem vrijblijvend contact op:
Bel ons: 040 20 40 500
Mail ons: info@kuijkenadvocaten.nl
Diefstal van 50 eurocent is reden voor ontslag

Stelen is verboden en is reden voor ontslag op staande voet. Dat geldt ook voor diefstal van iets kleins. Uit een recente rechtszaak bleek dat diefstal van een muntje van € 0,50 een werkneemster haar baan kostte.

 

Een werkneemster die werkte in een espressobar had een muntje van € 0,50 in haar zak gestopt. Een klant die een bezoek aan het toilet in de espressobar had gebracht, had het muntje daarvoor op de toonbank achtergelaten. Later had de werkneemster het muntje alsnog in de kassa gestopt. De camerabeelden waren het bewijs voor de diefstal en de werkneemster had het ook toegegeven. Ze werd op staande voet ontslagen door de werkgever.

 

Diefstal had vertrouwensbreuk veroorzaakt. 
De werkneemster stapte vervolgens naar de rechtbank om het ontslag aan te vechten. De rechter was van mening dat de diefstal vaststond en vond het feit dat het om een klein geldbedrag ging, niet uitmaakte: dit woog namelijk niet op tegen de vertrouwensbreuk die ze had veroorzaakt. In het verleden was ontslag wegens diefstal van kleine voorwerpen, zoals spaarzegels of een blikje energydrank, ook al voldoende reden geweest voor ontslag. De vertrouwensband tussen werkgever en werknemer was namelijk weg; iets dat erg belangrijk is als de werknemer de hele tijd bezig is met geld voor de werkgever.

 

Het korte dienstverband en de jonge leeftijd van de werkneemster gaven verder ook geen reden om het ontslag als onrechtvaardig te bestempelen. In het kort geding werd dus besloten dat het ontslag van de werkneemster voor het stelen van € 0,50 terecht was. Wel heeft de werkneemster nog de mogelijkheid om een bodemprocedure te starten.

Uitspraak: Rechtbank Amsterdam, 19 december 2014

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2014:8731

Werkneemster kan nog tegen de uitspraak ingaan.
Onder Wet Werk en Zekerheid wordt het mogelijk om in hoger beroep te komen (en zelfs beroep in cassatie in te stellen bij de Hoge Raad) tegen een ontbindingsbeschikking. Een gevolg daarvan is dat het in de toekomst langer onzeker zal blijven of na ontslag op staande voet het dienstverband wel of niet voortduurt. Immers: nu nog hebben werkgevers bij ontslag op staande voet de mogelijkheid een “ontbinding voor zover vereist” te vragen – voor het geval in een andere procedure blijkt dat dat ontslag op staande voet toch geen stand houdt, wordt ontbinding gevraagd. Als die wordt uitgesproken is in ieder geval – nu nog – op korte termijn duidelijkheid over het einde van het dienstverband. De procedure waarin het ontslag op staande voet kan worden aangevochten is nu namelijk al een (potentieel) lange procedure.

 

Die duidelijkheid verdwijnt, en dat betekent dat het nog belangrijker wordt om in de gaten te houden wanneer een ontslag op staande voet nu wel en niet stand houdt.  

 

Vrijblijvend telefonisch advies

Voor informatie over deze nieuwsbrief en voor alle juridische vragen kunt u gratis en vrijblijvend bellen elke dag van 15.00 tot 16.00 uur op telefoonnummer 040-2044445 of uw vragen stellen via het contactformulier.