logo advocatenkantoor Kuijken
Neem vrijblijvend contact op:
Bel ons: 040 20 40 500
Mail ons: info@kuijkenadvocaten.nl
Celstraf voor dumpen drugsafval in Valkenswaard

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 34-jarige man uit Valkenswaard veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven maanden voor (samengevat) het onzorgvuldig omgaan met afvalstoffen en het lozen daarvan. Een 31-jarige man uit Valkenswaard is door de rechtbank vrijgesproken.

 

De 34-jarige verdachte reed in mei 2013 als bestuurder van een vrachtwagen weg vanaf een bospad in Valkenswaard. Hij had daar net een aantal vaten met drugsafval gedumpt. De man reed slingerend en negeerde stoptekens van de politie. De vrachtwagen stopte na een achtervolging uiteindelijk in Valkenswaard. Uit de laadruimte liep vloeistof weg en er ontsnapte witte damp. De 31-jarige medeverdachte zat als passagier in de vrachtwagen.

 

Vrijspraak
De 31-jarige medeverdachte wordt vrijgesproken. Daarbij speelt een rol dat hij niet de bestuurder van de vrachtwagen was en dat niet kan worden vastgesteld dat hij wist dat er drugsafval in de vrachtwagen zat.

 

Anders dan de officier van justitie stelt, acht de rechtbank niet bewezen dat beide mannen schuldig zijn aan het lozen van drugsafval op een andere locatie in Weert. Dat het op die locatie aangetroffen afval sterke overeenkomsten vertoont met het op het bospad aangetroffen afval en dat er op verplaatsbaar materiaal, een handschoen, DNA is aangetroffen dat mogelijk toebehoort aan de 34-jarige bestuurder dan wel dat matcht met het DNA-profiel van de 31-jarige passagier, is volgens de rechtbank niet voldoende om tot een bewezenverklaring te komen.

 

Straf
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er onder andere rekening mee dat de 34-jarige verdachte eerder is veroordeeld voor drugsgerelateerde delicten en dat hij tijdens de proeftijd van die veroordeling weer de fout is ingegaan.

 

De verdachte moet het verhuurbedrijf van de vrachtwagen waarin hij reed een schadevergoeding betalen van ruim duizend euro.

 

Uitspraak: ECLI:NL:RBOBR:2015:678, ECLI:NL:RBOBR:2015:681

Vrijblijvend telefonisch advies

Voor informatie over deze nieuwsbrief en voor alle juridische vragen kunt u gratis en vrijblijvend bellen elke dag van 15.00 tot 16.00 uur op telefoonnummer 040-2044445 of uw vragen stellen via het contactformulier.