logo advocatenkantoor Kuijken
Neem vrijblijvend contact op:
Bel ons: 040 20 40 500
Mail ons: info@kuijkenadvocaten.nl
Parkeerplek voor priveauto belast onder WKR

Sinds 1 januari 2015 moet uw organisatie loonheffingen inhouden over de huur voor de parkeerplaatsen voor de privéauto's van werknemers. Onder werkkostenregeling (WKR) gelden namelijk andere regels voor parkeren. Als uw organisatie nog niet is overgestapt op WKR, moet u er nu verplicht aan geloven.

Het parkeren van een eigen auto door de werknemer op het werk is in beginsel niet meer onbelast. In veel gevallen zal daarom het vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen van deze parkeerruimte belast loon voor de werknemer vormen, of ondergebracht moeten worden in de vrije ruimte. Onder de WKR geldt namelijk alleen een nihilwaardering voor ter beschikking gestelde voorzieningen op de werkplek. 
Er geldt daarom voor de parkeerplaats bij het werk alleen een nihilwaardering, als die is aan te merken als werkplek. 

Voorwaarden voor het gelden als werkplek
De parkeerplaats of parkeergarage bij het werk kan onbelast blijven, maar alleen als u de parkeerplaats ter beschikking stelt én deze aan de voorwaarden voor een werkplek voldoet.

Dit betekent dat u arboverantwoordelijkheid moet hebben voor de parkeerruimte. U bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor goede verlichting, het sneeuwvrij maken van de parkeerruimte en de beveiliging. Als u geen arboverantwoordelijkheid heeft voor de parkeerplaats bij het werk -bijvoorbeeld, omdat deze ligt in een parkeergarage in de buurt van de werkplek - moet u de terbeschikkingstelling van parkeergelegenheid dus in de vrije ruimte onderbrengen, of belasten bij de werknemer. Een vergoeding voor parkeergelegenheid kan sowieso niet onbelast.

Dit geldt overigens niet voor een auto van de zaak. Hierbij zijn de autokosten -inclusief parkeerkosten- voor rekening van de werkgever. Schiet een werknemer in dit geval de parkeerkosten voor, dan zijn deze vrijgesteld, omdat die aan te wijzen zijn als intermediaire kosten en niet onder de WKR vallen. 

Vrijblijvend telefonisch advies

Voor informatie over deze nieuwsbrief en voor alle juridische vragen kunt u gratis en vrijblijvend bellen elke dag van 15.00 tot 16.00 uur op telefoonnummer 040-2044445 of uw vragen stellen via het contactformulier.